

HEIDELBERG

HEALTH ECONOMICS SUMMER SCHOOL

2019

Program Overview

1. Introductory Sessions

including interactive exercises and mini cases

- 2. **Comparative Economic Analyses** for Health Technology Assessment (HTA), market access and reimbursement
- 3. **Modeling in Theory and Practice** (workshop)

4. State of the Art Lectures

reviewing strengths and limitations of the conventional health economic evaluation paradigm, and discussing potential solutions

5. Stakeholder Debate

on implications for policy and potential ways forward

Scientific Program Committee

- ¬ Prof. Michael Schlander, Heidelberg (Chair)
- ¬ Prof. Jeffrey Richardson, Melbourne
- Prof. Wendelin Schramm, Heilbronn
- ¬ Dr. Karla Hernandez-Villafuerte, Heidelberg



Faculty

- Prof. Silvio Garattini,
 IRCCS Istituto di Richerche Farmacologiche Mario Negri, Milan / Italy
- Dr. Oriol de Sola-Morales,
 IISPV & Universitat Internacional Catalunya (UIC) Barcelona / Spain
- Dr. Ansgar Hebborn,
 Roche Basel / Switzerland
- Dr. Karla Hernandez-Villafuerte,
 DKFZ, Heidelberg / Germany
- Prof. Sören Holm,
 Universities of Manchester / England and Oslo / Norway
- Dr. Mohit Jain,
 BioMarin, San Rafael, CA / USA
- Prof. Maarten Postma,
 University of Groningen / The Netherlands
- Prof. Gérard de Pouvourville,
 ESSEC, Paris / France
- Prof. Jeffrey Richardson,
 Monash University, Melbourne, Vic / Australia
- Prof. Michael Schlander,
 DKFZ & University of Heidelberg / Germany
- Prof. Wendelin Schramm,
 University of Heilbronn / Germany
- Prof. Adrian Towse,
 Office of Health Economics (OHE), London / England

Venue and Date

Heidelberg, Studio Villa Bosch

July 01 – July 05, 2019



Objectives

A major branch of health economics is concerned with the study of how scarce healthcare resources are allocated among competing health care programs and, by implication, among different groups in society.

The Summer School introduces basic concepts and practical issues faced by health care decision makers in charge of allocating scarce resources. They often refer to health economists using tools such as cost effectiveness analysis (CEA) to inform these decisions. Conventionally, CEA is designed to help achieving the maximum potential health benefit that can be achieved given a resource constraint or "scarcity". Results of conventional CEAs may however contradict prevailing social norms and preferences. The Summer School will address the underlying issues, and leading scholars of health economics will be available to participants to discuss implications, potential solutions, and ways forward.

The Summer School will be comprised of three modules that will offer a comprehensive overview of principles and methods, which build upon each other but may also be booked separately.

Module A – Days 1 and 2

Participants may also enroll for this module as a stand-alone subject.

The first two days provides an introduction to the discipline of health economics. The first part of the seminar will present a broad understanding of the economics of health and health care and the bases of the analytical economics techniques that are normally applied to inform resource allocation decision and well as policy development in the health system. The seminar will cover key economic issues for the health system and uses economics techniques to understand how the health system operates.

This part of the Summer School will provide participants concerned with health care policy (e.g., payers, industry, policy makers, physicians, planners and others who are involved in different segments of the health care system) with an overview of the economics of health and health care.



It will enable them to apply established analytical economic skills to problems of resource allocation in the health system.

After the first two days participants should be able to:

- 1. understand and describe the principles of economic analysis in health care.
- be familiarized with the concepts related to the identification, measure, valuation and analysis of health outcomes and costs.
- 3. recognize the health economics techniques used to inform resource allocation and priority setting in the health system.
- 4. appreciate the role of economic evaluation in healthcare
- 5. be able to identify the key elements relevant to the organization of health care system (e.g. provision and funding).

Module B – Day 3

Participants may also enroll for this module as a stand-alone subject.

The program will be based on a mix of introductory lecture presentations, interactive discussion sessions, and complementary case studies, practical exercises and simulations.

Module C – Days 4 and 5

Participants may also enroll for this module as a stand-alone subject.

Days 4 and 5 will be dedicated to an in-depth review of the strengths and limitations of the conventional logic of cost effectiveness, the need for broader or alternative concepts that capture citizens' social norms and preferences, and the search for such alternatives, presenting and discussing the current state of the art in theory and practice. Potential implications for cost value assessments of orphan medicinal products, gene and CAR-T cell therapies, and "personalized medicine" will be addressed by a group of international experts in Health Technology Assessment, evidence-based medicine, health economics, and medical ethics.



Program Outline

TOPIC	TIME	PRESENTER
1. Module A [Introductory Level]	July 1-3	
Day 1: Monday, July 1, 2019 [10:00am to 7:00pm]		
a. Welcome Reception and Registration	1 hour 10:00am- 11:00am	DKFZ Staff
b. Introduction to Program & Objectives	30 min 11:00am- 11:30am	M. Schlander
 c. International Health Care Systems: Organization, Financing, Performance Typology: Bismarck, Beveridge, and "market" style systems Trends and convergence between "ideal" system types Key Performance Indicators (inputs, structure / processes, outcomes) Dynamics and Cost Drivers Comparative Analysis of Systems (WHO and other studies) Examples for discussion including United Kingdom, Germany , Spain/Italy, United States of America 	1 ½ hours 11:30am – 01:00pm	M. Schlander <i>,</i> R. Schäfer
Lunch Break	1 hour 01:00pm - 02:00pm	



d. Fundamentals of Health Economics:		
Economics as a Way of Thinking	sis, 1 ½ hours 2:00pm – 3:30pm	
 Scarcity and Choices, Value, Utility, and Opportunity Cost, Marginal Analysis, Efficiency of Markets 		
 What is Health Economics and Why Do We Need It? (including its origins in Welfare Theory and Decision Science / Operations Research – Overview Only) 		K. Hernandez- Villafuerte, J. Ubels
 Making Choices (Means and Ends, "Efficiency") 		
	1 hour	M. Schlander,
e. Group Exercise "The Kidney Machine"	3:30pm-	K. Hernandez-
Allocation of Scarce Resources	4:30pm	Villafuerte, J. Ubels
	30 min	
Coffee Break	4:30pm – 5:00pm	
f. Value and Valuation in Health Economics		
 Welfare Theory and Willingness-to-Pay (WTP); Allocative Efficiency 		
 Extrawelfarism and Quality-Adjusted Life Years (QALYs); QALY Maximization 	1 ½ hours	K. Hernandez-
 Preference-Based Measurement of Health- Related Quality of Life (HRQoL) 	5:00pm – 6:30pm	Villafuerte, J. Ubels
 Preference-Based "Generic" HRQoL Measurement Instruments 	•	
 Measurement Techniques: Standard Gamble (SG), Time-Trade-Off (TTO), Rating and Visual Analogue Scales (VAS) 		
g. Exercise "Preference Measurement"	30 min	K. Hernandez-
Applying and Comparing SG, TTO and VAS	6:30pm –	Villafuerte,
Trepring and Comparing 55, 110 and VAS	7:00pm	J. Ubels



Day	2: Tuesday, July 2, 2019 [09:00am to 6:30pm]		
a.	 Summary of Day 1 Insights from "Preference Measurement" Exercise What Have We Learnt on Day 1? 	45 min 09:00am – 09:45am	M. Schlander
b.	 Costing in Theory & Practice Concept of Opportunity Cost Identification of Costs Types: Health care sector (formal / informal), non-health care sector, intangible Perspectives: Health insurance, society and others How to Measure and Valuate Resource Use and Output Adjusting Guidelines and Recommendations Cost Analyses in Practice 	1 ½ hour 09:45am – 11:15am	D. Hernandez, C-Y. Cheng
Coffe	ee Break	30 min 11:10am – 11:45am	
c.	Group Exercise "Cost Analysis" Analyzing a Costing Study	1 ¼ hour 11:45am – 01:00pm	D. Hernandez, C-Y. Cheng
Lunc	ch Break	1 hour 01:00pm – 02:00pm	
d.	Cost Benefit Analysis in Practice¬Comparative Studies: Typology and Terminology¬Perspectives of Analyses¬Perspectives of Analyses¬Cost Benefit Analysis¬Cost Effectiveness Analysis¬Cost Consequence Analysis¬Cost Utility Analysis	1 hour 02:00pm – 03:00pm	T. Ran, C-Y. Cheng



 Incremental Cost Effectiveness Ratios and the Logic of Cost Effectiveness Types of Sensitivity Analyses and Cost Effectiveness Acceptability Curves 		
e. Mini Case Study : Analyzing the Cost Effectiveness of a Cancer Screening Program	1 hour 03:00pm – 04:00pm	T. Ran, C-Y. Cheng
Coffee Break	30 min 04:00pm – 04:30pm	
 f. Economic Evaluation and HTA Health Technology Assessment (HTA): Principles and Practical Relevance Decision Support for Health Care Policy Makers, Market Access and Reimbursement Economic Analysis, Modeling Approaches, Acceptance, Limitations, and Use in HTAs 	2 hours 04:30pm – 06:30pm	M. Schlander, R. Schäfer

Note:

During the Summer School, we will present new research findings in a poster exhibition.



	I odule B Itermediate Level]	July 03	
Day 3: We	ednesday, July 3, 2019 [09:00am to 6:00pm]		
a.	Technical Set-Up	30 min 09:00am - 09:30am	W. Schramm, M. Pobiruchin
b.	Summary of Day 2	30 min 09:30am – 10:00am	M. Schlander
c.	Theoretical Foundations of Models and Markov Methodology	1 hour 10:00am - 11:00am	W. Schramm, M. Pobiruchin
Coffee Bre	eak	15 min 11:00am – 11:15am	
d.	Basic Techniques of spreadsheet software needed for building a model		
e.	Implementing a three state model structure (norm state, temporary state and absorbing state)	1 ¼ hours 11:15am – 12:30am	W. Schramm, M. Pobiruchin
f.	Building transition matrixes based on fixed probabilities (Markov chain)		
g.	Implementing a half-cycle correction (several possibilities)		
Lunch Bre	eak	1 hour 12:30pm - 01:30pm	



i. j.	Including Cost; discounting and willingness- to-pay threshold Including quality-of-life factors for calculating QALYs Implementing a second comparator to the model How to expand from Markov chains to Markov processes (i.e. age and gender dependent mortality)	2 hours 01:30pm – 03:30pm	W. Schramm, M. Pobiruchin
Coffee Bre	eak	15 min 3:30pm – 3:45pm	
	Designing and Reporting of key medical, economic and health-economic outcome parameters (cost-per-QALY-gained, net benefit calculations, etc.) Design and structure of a model-based health- economic study report or publication	2 hours 03:45pm – 05:45pm	W. Schramm, M. Pobiruchin
n.	Wrap-Up of the Day	15 min 05:45pm – 06:00pm	W. Schramm, M. Schlander



3. Module C [Intermediate / Advanced Level]	July 04-05	
Day 4: Thursday, July 4, 2019 [09:30am to 6:30pm]		
a. Welcome Reception and Registration	30 min 09:30am- 10:00am	
b. Introduction to Program & Objectives; Allocative Efficiency and Distribution	30 min 10:00am- 10:30am	M. Schlander
 c. The Conventional Logic of Cost Effectivenes A Critique (Part 1) Theoretical Underpinnings, including von Neumann Morgenstern Theory Efficiency and Equity:	1 hour	J. Richardson
Coffee Break	30 min 11:30am- 12:00am	
 d. The Conventional Logic of Cost Effectivenes A Critique (Part 2) ¬ Normative Analysis: Deontological and Consequentialist Ethics in Medicine, Economics, and Health Care Policy ¬ What are "Social Preferences" (and when / why should they matter)? ¬ Empirical versus normative ethics: How to reconcile? Some limitations 	1 hour	S. Holm
Lunch Break	1 hour 01:00pm - 02:00pm	



	The Search for Solutions (1): 'Social Cost Value Analysis"	30 min 02:00pm – 02:30pm	M. Schlander
	 The Search for Solutions (2&3): Empirical Evidence The Measurement of Social Preferences Discrete Choice Experiments (DCE): Social Willingness-to Pay (S-WTP) in Switzerland and United Kingdom Relative Social Willingness-to-Pay (RS-WTP) Studies: Severity, Age, Responsibility, and Sharing Meta-Ethics, revisited 	1 ½ hours 02:30pm – 04:00pm	O. de Sola- Morales & J. Richardson
Coffee B	Break	30 min 04:00pm – 04:30pm	
-	 The Search for Solutions (4&5): Multi-Criteria Decision Analysis U.S. "Value Frameworks" Extended Cost per QALY Analysis Social Cost Value Analysis Principles, Commonalities, Limitations Discussion 	1 ½ hours 04:30pm – 06:00pm	M. Postma & Discussion All / M. Schlander
Summe	r School Dinner	07:00pm - 10:00pm	Venue in the Old Town of Heidelberg will be communicated on site



a.	Implications & Applications:		
	Health Technology Assessment (HTA)		
	 Introduction to Case Studies for Discussion ¬ The "Value of a Cure" – evaluation of CAR T cell and gene therapies 	30 min	A. Towse
	 Orphan Medicinal Products (OMPs): Evaluation of Expensive Drugs for Rare Diseases 	09:00am – 09:30am	M. Jain
	 Highly Effective Drugs for common diseases – the case of hepatitis C 		M. Postma
b.	Perspectives from Stakeholders on Case Studies (2)		
	 Italy (Pharmacology & HTA) & The Need for Robust Clinical Evidence 	2 hours 09:30am –	S. Garattini A. Hebborn
	 Switzerland (Biopharmaceutical Industry) USA (Biopharmaceutical Industry) 	11:30am	M. Jain
Coffee	Break	30 min 11:30am - 12:00am	
c.	Perspectives from Stakeholders on Case Studies (1)		
	 United Kingdom (Economics & HTA) The Netherlands (Economics & HTA) France (Economics & HTA) 	1 ½ hours 12:00am – 01:30am	A. Towse. M. Postma G. de Pouvourville
	d. Summary, Review & Outlook	30 min 01:30pm – 02:00pm	All / M. Schlander



Lunch	1 hour 02:00pm – 03:00pm	
Special Interest Group Working Meeting:	1 ½ hours	
Measuring Social Preferences / Research Needs & Strategies	03:00pm – 04:30pm	by invitation

The present program may be subject to change and revision without special notice.

Heidelberg, June 26, 2019

Contact:

Michael Schlander Mail: m.schlander@dkfz.de Office: +49 6221 42 1910 Mobile phone: +49 170 540 2466

Karla Hernandez-Villafuerte Mail: k.hernandezvillafuerte@dkfz.de Office: +49 6221 42-1913 Mobile phone: +49 175 6587 3558